Menü Bezárás

A koronavírus elleni védőoltásról

A koronavírus elleni védőoltás kapcsán meglehetősen nagy a bizonytalanság és kétely. Azonban, ha úgy döntesz, hogy beadatod magadnak valamelyik vakcinát nem árt az alábbiakat tudni:A koronavírus vakcina jelentkezést a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet megtenni, illetve magánegészségügyi szolgáltatók is kínálnak rá lehetőséget.

Az oltás önkéntes és ingyenes. Nem a jelentkezés időpontja, hanem a veszélyeztetettség mértéke határozza meg az oltás sorrendjét.

A koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség, vakcinát 21 illetve 28 napos különbséggel szükséges beadni.

A 2. dózis néhány napos (1-4 nap) türelmi időn belüli beadása érvényesnek tekinthető.

Az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül.

Ellenjavallatok

  • Akut lázas betegség
  • Várandósság
  • A beadandó vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció
  • Az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel (pl.penicillin) vagy védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció
  • 18 év alatti életkor

Mellékhatások

A védőoltás beadása után oltási reakciók fordulhatnak elő.

Ezek közül a leggyakoribbak: fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, injekció beadási helyén jelentkező duzzanat.

Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók (hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége), rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

Ezek általában enyhék vagy közepesen súlyosak és a vakcina beadása után pár napon belül elmúlnak!

Megszakítás