Menü Bezárás

Az idősek világnapja október 1.

“Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.”
Sütő András

Encs Város Önkormányzata nagy tisztelettel köszönti a város valamennyi szépkorú lakosát és kíván jó egészséget, tartalmas napokat!

 

Az ENSZ először 1991-ben rendezte meg az idősek világnapját, azóta világszerte minden év október elsején köszönjük meg az idős embereknek mindazt, amit a társadalomért tettek és tesznek. A világnap célja felhívni a figyelmet az ő problémáikra és a méltóságteljes öregedésre.

Napjainkban körülbelül 600 millió 60 év feletti személy él a világon és a következő két évtizedben várhatóan megduplázódik a számuk. Magyarországon a lakosság 20 százaléka, azaz mintegy kétmillió ember időskorú.

A különböző társadalmak és eltérő korok más és más módon bántak idős embertársaikkal.

Már az őskorban is a közösségi gondoskodást részesítették előnyben a betegek és az idősek esetében. A Neander-völgyi emberek maradványai mutatták meg, hogy a közösség gondoskodása nélkül nem maradhattak volna életben.

Az ókorban és a középkorban is az emberek családi gazdálkodást folytattak, az idősek együtt éltek a családdal.

Afrikában az idős hottentottákat nagy tisztelet övezte, mivel értékes tanácsokkal látták el a törzs élelmezésében részt vevő fiatalabbakat.

Bali szigetén a legöregebbek voltak a törzs legmagasabb rangú tagjai, a közösség feltétel nélkül engedelmeskedett nekik.

“Minden generáció számára gyümölcsöző egymás kölcsönös elfogadása, megértése, hiszen harmonikusan együtt élni, csak egymást segítve lehet.

Egy társadalomban, egy családban az idősek tisztelete, a jó nagyszülő-szülő-gyermek kapcsolat olyan „szent háromság”, melynek gyümölcseit a kapcsolat minden tagja egyaránt élvezheti.”

Fogalmazta meg Máthé Zsuzsa, történész

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás