Menü Bezárás

Kiállítás Szepsiben


2021. június 24-én Szepsiben, a Városi Művelődési Központ földszinti termében megnyílt az Enccsel közös, Interreg által támogatott Kékbe öltöztetve című, a kékfestést népszerűsítő kiállítás.
A megnyitón városunk részéről Mikola Gergely polgármester, Szepsiből JUDr. Ing. Slavomír Borovský polgármester köszöntötte a megjelenteket.

 

 

Kiállítópaneleken került bemutatásra a kékfestés folyamata, de a maketteken keresztül szemléletesen követhettük nyomon, hogyan készült a kékfestő anyag.

  

  

A kiállítás libretto szerzője Mitrová Ľudmila néprajzos. A kiállításon közzétett elméleti tudásanyagot a szerző érthető módon egészítette ki. Tóth Tímea képzőművész többek között az eredeti minták alapján egy digitális és kézzel fogható mintakatalógust hozott létre. Lebocky Andrea, a kiállítás társszerzője elkészítette a kékfestés eszközeinek miniatűr másolatát. Bartoš Martin levéltáros pedig elkészítette a Fink/Finkey családfáját, akik kékfestéssel foglalkoztak.

A Városi Művelődési Központ után a kiállítás a partnervárosból Encsre kerül.

A kiállítás a határokon átnyúló Interreg V-A Szlovákia – Magyarország program Kisprojekt Alap pályázatának keretén belül a Kékfestő – farmermonarchia projekt által valósul meg. A projektet az Európai Únió regionális fejlesztési alapjából társfinanszírozták.

Encs az abaúji szőtteseket és a szőttesek mintáját dolgozza fel, készít belőle kiállítást. Emellett augusztus 21-én hagyományőrző napon hozza közelebb az abaúji mesterségeket, a néptánc és népzenei hagyományokat eleveníti fel a Csikuska Kulturális Egyesület közreműködésével. Népi játékok, ételek és árusok várják az érdeklődőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás