Menü Bezárás

Koszorúzás a kommunista áldozatok emléknapján

 

Február 25-én emlékezünk azokra a személyekre, akik áldozatul estek a Kommunista diktatúra erőszakrendszerének.

A Szovjetunió megszállása alatt álló kelet-európai országok mindegyikében a kommunista pártok kiiktatták az ellenszegülőket és így haladt a totális, egypárti, a szovjet modellhez hasonló diktatúra kialakítása felé. Elhurcolták, munkatáborokba, börtönökbe zárták, a Szovjetunióba deportálták azokat a személyeket, akiket osztályidegennek tekintettek.

A legrosszabb helyzetben a deportáltak voltak. A 600 ezer emberből több mint egyharmada nem tért haza. Akik hazajöttek, azokra még itthon is megpróbáltatás várt.

 

Encs Város Önkormányzata 2016-ban bízta meg Balogh Géza szobrászművészt, hogy állítson emléket az elhurcoltaknak, a börtönbe vetetteknek, a kitelepítetteknek, a meggyilkoltaknak.

Az emlékmű megkoszorúzásával tisztelgett Mikola Gergely polgármester, dr. Szántó Marianna jegyző, Konyor Judit és Buchala István képviselők a több száz magyar áldozat előtt.

 

 

  

Koszorúztak még az intézmények képviseletében az Encsi Csoda-Vár Óvoda és Bölcsőde, a Pax Hálózatfejlesztő-Gondozási Központ és az Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola és AMI vezetői.

 

 

  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás